zaterdag, juni 04, 2005

Het verhaal tot dusver


2002/2003 was vooral een planningsjaar. Toch werd door de meeste klassen al gewerkt bij aanleg, onderhoud, zaaien en planten.
De boshoek en de hagen zijn nu in volle ontwikkeling.
Het terrein voor de hof werd ontgonnen.Er is een plaggenwal opgeworpen, en de moestuin stond al vol pompoen en watermeloen enz..De kruiden-en nectartuin kwam gedeeltelijk in gebruik.
In 2003/2004 werden de uitval van bos- en haagplantsoen vervangen.De knotwilgen waren door de droogte niet in de was gekomen en werden allen vervangen.We legden paden aan in steen, dolomiet en hakselhout.. Er kwam al een kleine zitkring in de boshoek.Vele kinderen kwamen spontaan helpen tijdens de speeltijden.
Het eerste leerjaar nam de moestuin in gebruik. Er werd weer volop gezaaid en geplant. Heel wat groenten waren te oogsten.
Ondertussen was het graanakkertje al ingezaaid met winterrogge en gerst. Ernaast staat vlas.
Het akkertje gaf een mooi beeld van hoe het vroeger was door de vele akkerkruiden die mee opgroeien en in de zomer tot bloei komen.
Met zware machines werd de plaats waar het hooiland komt afgegraven. Aan de zijkant ligt de poel. Met de uitgegraven aarde zijn twee speelheuvels gemaakt. Eén ervan is beplant met struiken.
De kruidentuin wordt nog verder ingericht met paden en haagjes.Het vierde leerjaar plantte naast keuken-en geneeskruiden ook verf- en oliegewassen en meerjarige groenten.Vele speciale planten vonden we bij Ecoflora in Halle(http://www.ecoflora.be/) .
Aansluitend op de kruidentuin is de beestjestuin al een aantrekkingspool voor vele insekten. Erachter geeft een begroeid puinmuurtje onderdak aan vele kriebelbeestjes.Het insectenhotel zal pas volgend jaar zijn eerste bezoekers krijgen.
In 2004-2005 werd de tuin op 22 mei 2005 opengesteld voor de Velt-opentuinendag en de open tuinendag van de stad Leuven.
Het tuinproject wordt vanaf dit jaar samen met 4 nieuwe projecten in Leuvense basisscholen ondersteund via Condor van de stad Leuven i.s.m.Greenbelgium (http://www.greenbelgium.org/ )
De aanleg zit nu in de eindfase.

Het amfitheaterje zal eindelijk in gebruik genomen worden. Het podium is betegeld,eronder zit een egelkoepel. De grasbanken worden afgewerkt. Zo kan men de buiten les geven aan rand van de tuin. Men kan dan de kikker horen kwaken in de poel.

2005-2006
Dit jaar staat op het plan: hagen planten, doolhof aanleggen, wilgenhut en veldoventje.
Er komt ook een grote enquête onder de leerlingen, ouders en leerkrachten.

Geen opmerkingen: