zondag, oktober 15, 2006

oven onder dak!

Het dak boven de oven is ongeveer klaar. Boven de schouwopenening komen nog twee afneembare panelen. Het wordt daar immers te heet wanneer je de oven stookt.
Ondertussen is ook de zandkern eruit, en is er voor de ovendeur een doofput gemaakt. De oven zal nu goed moeten uitdrogen voor de vorst er aan komt.
Achter de oven is er stockageplaats voor hout en "mutsaerd" (d.i. sprokkelhout)


Hoe gebruik je nu zo'n oven?

Eerst stook je de oven heet, je begint vooraan en zo breng je vuur over de gehele vloer. Als de oven ongeveer 300° C is haal je alle brandende stukken en de assen eruit met een ovenloet(een soort ijzeren hak) en trek je alles in de doofput.
Je test de hitte in de oven door er enkele granen in te werpen. De schouwstop gaat erin en wordt met natte leem afgedicht.
Als alles o.k. is kan het gerezen brood erin geschoven worden met de ovenpaal.

Ondertussen is er een authentieke aangekocht. De deur gaat er ook in en wordt ook afgedicht. Na een kwartiertje is het brood gebakken en kan het volgende erin. Een gestookte oven blijft uren heet.
Als er iemand me een ovenloet kan bezorgen: graag! Posted by Picasa

Geen opmerkingen: