zondag, juni 01, 2008

Kriebelbeestjes 28/5 /2008

De eerste studiejaren van Langveld en Putkapel zijn al een tijdje aan de slag rond kriebelbeestjes.
Woensdag gingen we dan ook samen op stap in de heemtuin op zoek naar het kleine grut.

Na een korte inleiding binnen, trokken we als echte natuurdetectieves naar buiten.

Eerst gingen we op zoek naar sporen. Al snel werden de eerst bladeren met gaatjes en afgevreten randjes getoond.
Vervolgen moest iedereen vijf minuten op een zelfgekozen plekje gaan zitten en kijken wat er aan kleine beestjes rondkroop of aangevlogen kwam. Sommigen hadden door aandachtig toekijken wel meer dan tien verschillende diertjes ontdekt op hun speciale plekje.
Dan was het tijd voor de grote detectieve-truks. Gewapend met een groot vel wit papier trok een groepje de boshoek in. Het vel onder een boom op de grond en schudden maar. Heel wat beestjes vielen op het blad en werden zo zichtbaar op de witte ondergrond.
In de poel schepten we met een speciaal net. We vingen mini mini diertjes en ook wat grotere: heel wat waterslakken maar ook libellenlarven, haftenlarven watervlokreeftjes enz. Twee salamanders en heel wat van hun larven kregen we als extraatje erbij.
Terwijl papa Freddy telkens een groepje uitnodigde om met de microscoop te kijken, hielp mama Miranda om het hooilandje af te schuimen met het kevernet.De voormiddag was veel te kort en nog heel wat beestjes bleven buiten het oogveld van onze speurders.

Maar de volgende dagen trokken ze er vast en zeker nog zelf op uit!

Geen opmerkingen: